De ce merg VPS-urile mai prost decat un shared… cateodata!

Online

Am intalnit multi oameni nemultumiti de VPS-uri, unii care au luat VPS-uri ieftine fara administrare, la 5 euro pe luna, si si-au dat apoi seama ca s-au legat la cap (pentru ca nu e deloc usor sa-ti administrezi singur serverul) dar majoritatea care si-au luat VPS-uri destul de scumpe, cu cPanel si full management si care mergeau pur si simplu prost.

Unora, dupa mutarea la Simplenet, chiar le merge site-ul mai bine pe un simplu shared decat mergea pe VPS.

Eu am fost de ambele parti ale baricadei, ca sa zic asa, am fost si client si hoster si pot spune ca nu e niciodata doar vina unei singure parti desi clientilor le place sa dea vina pe hoster iar hosterii dau de obicei vina pe aplicatia clientului.

De cele mai multe ori, nemultumirile noastre, ca si consumatori, nu vin neaparat din realitatea ca un produs este de proasta calitate.

Intr-o proportie mare, nemultumirea vine din diferenta dintre asteptarile pe care le avem si realitatea obiectiva.

Avem asteptari prea mari de la VPS-uri, din cauza ca au preturi mai mari si resurse dedicate, si asta ne face sa credem ca sunt mult mai performante decat un pachet de hosting shared.

Si teoretic asa e.

Dar practic… cei mai multi oameni aleg cel mai mic VPS disponibil, de obicei cu 512 sau 768 MB RAM, bine-nteles cu cPanel si administrare, pentru ca doresc aceleasi functionalitati ca la pachetul shared.

Si aici e de fapt greseala, in perceptia ca un VPS are aceleasi functionalitati ca un pachet shared dar e mai performant.

De exemplu, cand ne cumparam o masina am vrea sa fie cat mai confortabila, sa fie spatioasa, portbagaj mare, sistem audio decent, scaune incalzite, asistenta la parcare, etc…

Dar daca trebuie sa ne alegem o masina de curse?

E corect sa ne uitam oare tot dupa senzori de parcare, portbagaj spatios sau sistem audio cu subwoofer?

Nu cred. Ar fi o greseala, nu?

Si totusi, cand oamenii aleg un VPS pleaca de la premisa de mai sus, fara sa-si dea seama.

Vrem si ne asteptam sa aiba aceleasi functionalitati, acelasi confort, aceeasi simplitate in gestionare dar omitem faptul ca nevoile noastre s-au schimbat deci si asteptarile noastre ar trebui sa se schimbe, nu sa ramana la fel.

Daca traficul site-ului tau te obliga sa treci la un VPS inseamna ca deja esti in alta liga.

Si nu mai poti sa faci fata cu Loganul. Nici macar cu Audi sau BMW.

Indiferent de marca, nicio masina de serie nu te poate ajuta. Nevoile tale s-au schimbat si trebuie sa-ti adaptezi asteptarile.

Ai nevoie de ceva personalizat, de o masina creata si tunata special pentru performanta, pentru curse.

Nu mai ai nevoie de senzori de parcare, de scaune incalzite, de subwoofer si portbagaj spatios.

Ai nevoie de performanta.

La fel ca si la masinile de curse si la VPS-uri performanta vine prin eliminarea tuturor lucrurilor inutile si tuningul atent al celorlalte ramase.

Pe un VPS, dupa instalarea cPanel consumul de memorie este de 300-350 MB deci daca ai 512 MB mare lucru nu prea mai ramane, avand in vedere ca, dupa cum am mai explicat, Apache deschide cate un proces pentru fiecare conexiune. Fiecare proces consuma resurse, iar acest consum creste proportional cu cresterea traficului.

Pe un astfel de VPS mic, cu memorie sub 1 GB (as indrazni sa zic 2 GB, chiar) site-ul o sa mearga din ce in ce mai greu, o sa apara erori 503 Resourse Unavailable si in anumite cazuri e posibil sa cada serverul mysql si la accesarea site-ului sa apara binecunoscuta eroare – „Error Establishing a Database Connection”.

Nu e chiar ce te asteptai de la un VPS, nu-i asa? In special la cat costa.

Tocmai de asta noi nici nu avem o oferta de VPS-uri cu cPanel, la noi toate VPS-urile sunt masini de curse. Avem un client pe un VPS cu 512 MB care are in medie 18.000 unici pe zi iar ca varfuri a atins 65.000 unici/80.00 vizite/240.000 afisari. ZILNIC.

trafic vps simplenet

trafic vps simplenet

Din pacate, a trebuit sa piarda timp si bani plimbandu-se pe la 6 firme de hosting in 2013 pana sa ajunga in octombrie la noi si sa-i construim o masina de curse.

Dar sa revenim si sa concluzionam, parerea mea e ca de cele mai multe ori nu ai nevoie de un VPS; optimizarea aplicatiei, implementarea unui cache si a unui CDN pot face ca un site sa duca chiar si pe un pachet de hosting shared in jur de 10.000 unici zilnic (arielu.ro a avut un spike de 26.000 si a fost ok).

Iar cand chiar ai nevoie de un VPS, nu lua unul cu cPanel decat daca are macar 2 GB RAM si eventual LiteSpeed.

Sau vii direct la noi si iti construim o masina de curse.


Comments

7 răspunsuri

  1. Avatar exclusiv24

    buna am si eu un vps , dar e fara cpanel si habar nam cum sa il fac sa functioneze , putin ajutor ar fi bine venit

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      VPS-urile fara management/cPanel sunt pentru avansati, daca nu stii Linux macar la nivel sub-mediocru n-ar trebui sa te inhami la asa ceva.

  2. Avatar exclusiv24

    Am tot bazait prin putty am incercat sai pun un cpanel ,nulled, dar nam reusit,avand zero experienta in linux.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      La un server nu sunt doar de instalat serviciile de web hosting/mail hosting/panou de control, mai sunt si chestii de securitate, proceduri pentru mitigarea incidentelor, nu e asa simplu pe cum crede lumea, am intalnit multi oameni care cred ca iau un vps de 5$ de la Digital Ocean, citesc 2-3 tutoriale si gata, s-au scos.
      Timpul consumat pe setarea si configurarea serverului poate fi folosit mult mai eficient in alte directii. Parerea mea este sa te concentrezi pe dezvoltarea site-ului, cresterea traficului, a ratei de conversie, a profitului.

  3. Avatar exclusiv24

    mie imi tre neaparat resurse rami multi procesoar pt ca folosesc rss import la 7 subdomenii alea manca resusrse de aia am luat acest vps ca are 4 gb ram procesor 6 coruri , e cam ce imi tre dar , cum ai precizat am nevoie de un vps cu cpanel ca sa pot face o functionare optima. acum is pe share am 1 gb ram dar tot la limita is rami cand importa,

  4. unde asi putea cumpara un vps ieftin cu 1 sau 2 gb ram daca stie careva si este amabil sa-mi spuna -…. besstfm@gmail.com multumesc

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Digital Ocean, Linode sau Vultr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *